Hem > Läkemedel > Användning > Så lång är hållbarheten för paracetamol
hållbarheten för paracetamol

Så lång är hållbarheten för paracetamol

Jag hittade en ask med Alvedon i en gammal resväska, som stått på vinden i flera år utan att vi använt den. Tabletternas utgångsdatum hade passerats med runt 5 år. 

Hur lång är hållbarheten för paracetamol egentligen?

Kan vi använda tabletterna utan risk? Eller ska vi slänga dem?

Ann-Britt

Ja då, hållbarheten för paracetamol är god, så det ska normalt gå bra att använda dem. Fram till det datum som är angett på förpackningen garanterar tillverkaren läkemedlets effekt. Eftersom läkemedel påverkas av temperatur, ljus och fuktighet kommer alla läkemedel med tiden att brytas ner och tappa sin effekt. Men fram till det datumet ska det inte vara några problem.

Enligt en studie som kom 2012 är det många läkemedel som håller betydligt längre än så. Amerikanska forskare analyserade åtta olika gamla läkemedel, som hittats i lagret på ett apotek i USA. Utgångsdatum hade passerats med mellan 28 och 40 år. Läkemedlen innehöll 14 olika kemiska substanser och 12 av dem behöll åtminstone 90 procent av angiven styrka i läkemedlet. Ett av läkemedlen i studien var just paracetamol, och mängden paracetamol stämde exakt med innehållsföreteckningen.

Forskningsresultatet stärker tidigare studier som visar att receptbelagda läkemedel behåller sin verkan långt efter utgångsdatum, enligt forskarna. De anser att det finns stora möjligheter att spara pengar på läkemedelsområdet, genom minskad kassation, enligt Dagens Medicin som skrev om studien.

Du ska aldrig slänga bort oanvända läkemedel. Lämna in dem till närmaste apotek som förstör dem på ett säkert sätt.

LÄS MER: Så påverkar den extrema värmen dina läkemedel.

 

Thanks for installing the Bottom of every post plugin by Corey Salzano. Contact me if you need custom WordPress plugins or website design.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.