Hem > Läkemedel > Användning > Stora mängder läkemedel har beslagtagits
Stora mängder läkemedel
FOTO: Tullverket

Stora mängder läkemedel har beslagtagits

Läkemedelsverket har i den återkommande internationella operationen Pangea beslagtagit ett stort antal läkemedel och liknande preparat.  I Sverige har bland annat lugnande läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika beslagtagits och 175 webbsidor har stängts ner.

Totalt deltog över 190 myndigheter från sammanlagt 90 länder i en årligen återkommande internationell kontrolloperation mot olagliga läkemedel, Pangea. Cirka 10 miljoner tabletter, kapslar och ampuller har tagits i beslag och över 3 670 webbsidor har stängts ner. I Sverige har bland annat lugnande läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika beslagtagits och 175 webbsidor har stängts ner.

– Under årets kontrolloperation har vi valt att titta brett på alla typer av läkemedel och har bland annat stoppat över 1 kilo dopningsmedel och beslagtagit både lugnande medel och antibiotika, säger Linda Rundqvist, operationsansvarig Pangea XI, Tullverket, i ett pressmeddelande.

Stora risker med att köpa på nätet

Operation Pangea XI genomfördes i post- och kurirflödena på Arlanda den 9 till 16 oktober. Aldrig någonsin har så många myndigheter världen över deltagit i operationen för att gemensamt inrikta sig mot illegal onlineförsäljning av olagliga läkemedel. Det primära syftet med operation Pangea XI är att skydda folkhälsan och öka allmänhetens medvetenhet om riskerna med att köpa läkemedel från webbplatser som inte har tillstånd att sälja läkemedel.

– Att handla receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att effekten blir fel eller uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek. De känns igen genom den nationella apotekssymbolen, säger Eva-Lena Bergens, utredare, Läkemedelsverket.

Hittills i år har Tullverket beslagtagit cirka 140 000 tabletter och kapslar och 124 kg pulver ej narkotikaklassade läkemedel. Beslagtagna narkotikaklassade läkemedel uppgår hittills i år till cirka 920 000 tabletter och kapslar och över 150 kg pulver.

År 2008 vad det första året som Pangea genomfördes. Pangea är en förkortning för vad operationen handlar om, Public Health, Awareness, Network and liaison, Gather Evidence, Execute Sherches, Arrest and Prosecute.

LÄS MER: Otillåten privatimport av antibiotika ökar resistens

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.