Hem / Hemmets Journal / Borde jag inte fortsätta att ta tabletterna?
tabletterna

Borde jag inte fortsätta att ta tabletterna?

Jag har i 30 år blivit ordinerad Calcichew-d3 spearmint, tuggtablett, 500 mg, mot benskörhet. Har gjort en benskörhetstest och sköterskan ringde och meddelade att jag skulle sluta med tabletterna.

Nu undrar jag om man kan överdosera dessa tabletter? Själv tycker jag att jag borde fortsätta med tabletterna med tanke på min ålder (84 år). Visserligen har jag under alla år gjort dagliga morgonpromenader i snabb takt.

I övrigt har jag bara Levaxin; inga andra tabletter och känner mig frisk.

Ulla

Calcichew-D3 är ett receptbelagt läkemedel som innehåller både och . Medicinen används för att förebygga och behandla benskörhet, genom att tillföra kalcium och vitamin D hos personer som inte får i sig tillräckligt av dessa ämnen genom mat och dryck.

Kalcium behövs även för flera andra funktioner i kroppen. Bland annat är funktionen hos muskler och nerver beroende av att mängden kalcium i kroppen hålls på en viss nivå. Därför ska man inte äta för mycket kalcium, eftersom det går att överdosera.

Om sköterskan har sagt att du ska sluta tycker jag du ska följa det rådet. Däremot tycker jag att du ska ringa upp och få en förklaring till varför du ska sluta.

Denna fråga besvarades i nr 36 2013.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *