Hem > Läkemedel > Dela > Kan jag dela på Efexor tabletter och kapslar?
tablett Valdoxan

Kan jag dela på Efexor tabletter och kapslar?

Jag har gått ner från Efexor (venlafaxin) 75 mg till 37,5 mg i kapslar. Jag har emellertid Efexor 37,5 mg i tabletter hemma och undrar:

  1. Kan jag dela tabletterna eftersom jag gärna vill sluta helt med Efexor (venlafaxin) och har svårt för att trappa ner?
  2. Kan jag dela Efexor 37,5 mg kapslar utan att förstöra verkan?
Anna-Lisa

Generellt sett kan man dela på tabletter, om det inte är speciella depot-tabletter som är speciellt tillverkade för att frisläppa läkemedlet över en längre tid. Ofta har tabletter som kan delas en skåra på sig, som underlättar delning. Tabletter utan ska skåra ska alltså inte delas.

Du ska inte dela på tabletter utan skåra

Kapslar ska du däremot aldrig dela på. Inuti kapseln ligger lös läkemedelssubstans. Om du delar kapseln blir det väldigt svårt att dela upp substansen så det blir jämna delar. Det kommer också med stor sannolikhet smaka väldigt illa i munnen.

Så här står det i FASS: ”Det rekommenderas att venlafaxin depotkapslar tas i samband med måltid vid ungefär samma tid varje dag. Kapslarna ska sväljas hela med vätska och får inte delas, krossas, tuggas eller lösas upp.”

För säkerhets skull, läs alltid bipacksedeln som följer med alla läkemedel. Där står mycket och bra information.

Om du har svårt att svälja kan du också prova en produkt som heter Medcoat. Det är ett tablettöverdrag som du trycker tabletten igenom. Då skapas ett överdrag (dragering) som gör tabletter lättare att svälja och ger dem en behaglig smak.

MedCoat-överdraget blir halt i munnen och innehåller salivstimulerande ämnen vilket gör tabletter lättare att svälja. Drageringen kamouflerar även tabletters smak och ger dem en ny och god smak av citrus. MedCoat kan användas då man har svårt att svälja en tablett eller kapsel eller då man upplever att en tablett smakar illa.

LÄS MER: Kan jag dela tabletten och halvera dosen?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.