fbpx
Hem > Läkemedel > Forskning > Läkemedel mot högt blodtryck kan minska demensrisk
demensrisk

Läkemedel mot högt blodtryck kan minska demensrisk

Enligt en studie publicerad i den brittiska läkartidningen BMJ, kan en speciell sorts blodtrycksläkemedel som kallas angiotensinreceptorblockerare (ARB) minska demensrisk.

Risken kan sänkas med nästan 25 procent att utveckla Alzheimers sjukdom och demens, jämfört med patienter som fick andra läkemedel. Det kan också vara så att för dem som redan har demenssjukdom kan användningen av ARB-läkemedel skjuta upp en försämring av hjärnfunktionen och att patienten kan bo kvar hemma längre, enligt Benjamin Wolozin på Boston University School of Medicine, som ledde studien.

Andra resultat var att patienter som redan hade fått diagnosen Alzheimers sjukdom löpte 50 procent mindre risk att tvingas flytta till ett sjukhem och 17 procent mindre risk att dö om de tog ARB, jämfört med dem som behandlades med andra kardiovaskulära läkemedel.

Kan minska demensrisk

Studien är utförd som en registeranalys bland 819 491 amerikanska krigsveteraner, framför allt män, mellan åren 2002 och 2006. Samtliga deltagare hade hjärtsjukdom och behandlades antingen med ett ARB-läkemedel, bland annat Atacand (candesartan), Avapro (irbesartan), Cozaar (losartan) och Diovan (valsartan). De kunde också behandlas med andra blodtrycksläkemedel, bland annat ACE-hämmaren Zestril (lisinopril).

Studien kunde inte klarlägga exakt hur läkemedlen skyddar hjärnan. Sedan tidigare är det dock känt att högt blodtryck kan öka risken att utveckla demens. ARB-läkemedel kan därmed förhindra skador på nervceller som orsakas av att blodkärl skadas eller främja återhämtning efter skadan har skett, enligt forskarna i BMJ.

I en ledarartikel i samma utgåva av BMJ skriver Colleen Maxwell och David Hogan från University of Calgary att de positiva effekterna i samhället, om det går att hitta ett effektivt sätt att förebygga demens är enorma. De menade också att det krävs fler studier för att bekräfta de här resultaten.

LÄS MER: Hjälper Madopark mot frontallobsdemens?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.