fbpx
Hem > Läkemedel > Forskning > SwedenBIO kartlägger svenska läkemedelsprojekt
läkemedelsprojekt

SwedenBIO kartlägger svenska läkemedelsprojekt

Tillsammans med Business Sweden och VINNOVA har SwedenBIO sedan 2006 årligen inventerat de svenska bolagens portfölj av läkemedelsprojekt från preklinik fram till godkända produkter. Resultaten presenteras i en rapport, den så kallade ”pipelinerapporten”.

Rapporten tas fram för att marknadsföra svensk life science i ett globalt perspektiv, för att identifiera behov av riktade satsningar samt som en viktig grund för SwedenBIOs påverkansarbete som syftar till att hjälpa innovativa företag att lyckas.

Läkemedelsprojekt kartläggs via webben

Via en webbaserad enkät görs en översiktlig inventering av den samlade svenska portföljen av läkemedelsprojekt, både biologiska och småmolekyler. Enkäten består av tolv frågor och årets rapport släpps i slutet av maj.

SwedenBio:s webbsida finns alla rapporter att läsa sedan 2006.

Uppdatering 2018-04-12

Från 2006 till och med 2016 har antalet projekt och företag ökat markant. Så här skriver SwedenBio i rapporten från 2016:

”Årets pipeline-rapport innehåller 67 företag som har ett eller flera projekt i kliniska prövningar, totalt 144 projekt i fas I till fas III kliniska prövningar – ett rekordantal kliniska provprojekt och företag.

I den nuvarande rörledningen är 96 av de 144 projekten unika enheter, inklusive både små molekyler och biofarmaceutiska ämnen. En enskild enhet kan typiskt studeras för mer än en indikation och inkluderas exempelvis i en studie för metaboliska störningar, men också en för kardiovaskulära indikationer. I årets rapport testas 29 enheter för mer än en indikation.”

LÄS MER: Vad gör egentligen en farmaceut?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.