Hem > Läkemedel > Homeopati > Kan homeopatiska medel fungera vid allergi?
homeopatiska

Kan homeopatiska medel fungera vid allergi?

Min sambo är allergisk mot pälsdjur. Eftersom han nekas hyposensibilisering försöker vi hitta alternativa metoder. Det vi hittat och läst mest positivt om är Quattroplex 5 och MSM.

Nu undrar vi om dessa två går att kombinera eller om de tar ut varandra (eftersom Quattroplex innehåller allergener och MSM verkar utrensande)?

Hellbird

Det finns inga vetenskapliga studier på något av dessa preparat, varken homeopatiska Quattroplex eller MSM. Så jag kan inte rekommendera det, och ni ska inte vänta er någon dramatisk effekt. Men om ni är beredda att betala vad det kostar så kanske det kan fungera.

Quattroplex nr 5 är ett homeopatiskt läkemedel innehållande djurepitel från hund, katt, häst och kvalster. Med homeopatiskt menas att det späds ut, så att det finns väldigt lite av det verksamma ämnet. De som förespråkar homeopati menar att det fortfarande fungerar. Jag, som kommer ur den vetenskapligt skolade medicinen, menar att det finns ingen vetenskaplig teori som stödjer detta. Det är sannolikt ofarligt så testa och se hur det går. Men ni ska inte förvänta er en någon effekt.

MSM finns det inte heller några vetenskapliga studier på, så det blir samma rekommendation där. Prova och se hur det går. Det är sannolikt ofarligt.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 9 2019.

LÄS MER: När ska jag ta homeopatmedicinen?

Håll dig uppdaterad om det nya corona-viruset!

Detta inlägget uppdateras dagligen med ny information och nya aktuella siffror.

15 tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Prenumerera på nyhetsbrevet så får du Fråga Apotekarens 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

2 kommentarer

  1. Läs: Läkemedelsverket har inte patent på dessa läkemedel och kan därför inte tjäna pengar på dem, alltså ska man inte förvänta sig någon effekt. Den vetenskapligt skolade medicinen är överlägsen allt annat, trots att den existerat 2000 år mindre än ayurveda och kinesisk medicin.

    • Läkemedelsverket har inte patent på några mediciner eller preparat över huvudtaget. Deras uppgift är att vetenskapligt granska och godkänna dem om nyttan överstiger riskerna med behandlingarna. Patent har normalt den som har fortskat fram medicinen.

      Anledningen till att det saknas effektstudier på homeopatiska preparat, kosttillskott, naturmemdel och liknande är för att det inte finns krav på det. Därför får de som tillverkar och säljer dessa preparat inte heller hävda att de botar och lindrar sjukdomar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.