Hem > Allergi > Är det farligt att ta allergimedicinen efter p-piller?
innehåller Johannesört

Är det farligt att ta allergimedicinen efter p-piller?

Jag tar p-piller Prionelle 28, 1 tabl / dag. Är det farligt att ta en dos Ventoline för astma efter att jag har tagit p-pillret?

Jag tar också vid behov allergimedicinen Clarityn och Loratadin. Är det farligt att ta dessa efter att jag har tagit p-pillret?

Åsa, 16 år

Clarityn innehåller substansen loratadin och de tabletter du nämner i din fråga är alltså samma sak. Dessa ska du därför bara ta en utav, inte en av varje.

I den medicinska litteraturen finns det inget som säger att det skulle vara farligt att ta Ventoline och Clarityn/loratadin efter att du har tagit ditt p-piller. Det kan du alltså fortsätta med så länge du inte tar mer än vad läkaren angivit.

Loratadin används mot allergi, till exempel vid pollenallergi.

Läkemedlet lindrar allergiska symtom som rinnande och kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva och nysningar. Läkemedlet lindrar även hudreaktionerna vid nässelutslag då du kan få klåda, hudrodnad och svullnader. Loratadin tillhör läkemedelsgruppen antihistaminer.

Ventoline innehåller den aktiva substansen salbutamol, som används för att vidga luftrören vid astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Salbutamol tillhör läkemedelsgruppen beta-2-stimulerande läkemedel.

Ventoline verkar främst i luftrören genom genom att stimulera särskilda mottagare, så kallade beta-2-receptorer, i luftrörens muskler. Då slappnar musklerna av och luftrören vidgas.

LÄS MER: Vad kan jag ta mot min gräspollenallergi?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.