Hem > Biverkning > Fungerar det att ta atorvastatin och omeprazol samtidigt?
atorvastatin och omeprazol

Fungerar det att ta atorvastatin och omeprazol samtidigt?

Jag undrar om det fungerar att kombinera atorvastatin och omeprazol eller om jag riskerar att de krockar?

Jag tar atorvastatin för mina höga blodfetter. Jag hade en del biverkningar i början men de gav med sig och nu ligger blodfetterna bra enligt labbsvaren. Jag tar också omeprazol för magproblem som sura uppstötningar och lite magsårsliknande besvär. Jag har tagit dessa båda mediciner ungefär sex månader nu.

Sven A

Det ska normalt gå bra att kombinera atorvastatin och omeprazol. Det kan finnas en liten risk att omeprazol gör att halterna i blodet av atorvastatin blir lite för höga. Det kan innebära att du lättare drabbas av biverkningar som leverskador och ett sällsynt men allvarligt tillstånd som kallas rabdomyolys, som innebär nedbrytning av skelettmuskulaturvävnad.

I vissa fall kan rabdomyolys orsaka njurskador och till och med dödsfall. Du kan behöva dosjustering eller mer frekvent kontakt med din läkare för att använda båda medicinerna på ett säkert sätt. Ett annat alternativ kan vara att din läkare ordinerar alternativa läkemedel som inte interagerar (krockar) med varandra. Kontakta omedelbart din läkare om du får oförklarlig muskelsmärta, ömhet eller svaghet under behandling med atorvastatin eller liknande mediciner, speciellt om dessa symtom åtföljs av feber eller mörkfärgad urin. Detta kan vara tecken på nedbrytning av muskler.

Men eftersom du tagit dessa i sex månader, och inte känner av biverkningar, bör det inte vara några problem att fortsätta.

LÄS MER: Redasin är inte ett alternativ till atorvastatin?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.