fbpx
Hem > Läkemedel > Interaktion > Har min mor för många och motverkande läkemedel?
motverkande

Har min mor för många och motverkande läkemedel?

Min fråga rör de mediciner som min mor som är 93 år förskrivits och intar varje dag.

Jag tror att hon har för många och kanske också motverkande hjärtmediciner. Detta trots att hon har ett bra och friskt hjärta; Enalapril Mylan 10 mg, Metoprolol Sandoz 100 mg, Trombyl (Pfizer) 75 mg. Dosen är en tablett/dag.

Dessutom får hon Furix Retard i 60 mg dos (trots att max 20 mg/dag är rekommenderat enligt bipacksedeln).

Vad tror du om detta?

Micke

Utifrån läkemedelslistan låter det som att din mor har hjärtsvikt, en vanlig åkomma hos äldre där hjärtat inte orkar pumpa som det ska. Det kan uppkomma spontant hos äldre, eller efter en hjärtinfarkt.

Både enalapril, Metoprolol och Furix är vanliga läkemedel vid just hjärtsvikt. Men de kan också användas vid för högt blodtryck, vilket jag inte tror att din mamma har eftersom det är ovanligt hos så pass gamla människor.

Furix Retard är ett vattendrivande läkemedel. Retard betyder att det är en speciell sorts tablett som frisläpper läkemedlet över en längre tid för att få en jämnare koncentration i blodet. Enligt FASS är normaldosen 30-60 mg per dygn, och maximal dygnsdos är 120 mg. Så din mammas dos på 60 mg är helt normal.

Trombyl är också vanligt hos äldre. Det används för att motverka blodpropp, genom att minska blodets förmåga att klumpa ihop sig. Det är också vanligt hos äldre.

Läkemedlen är inte motverkande utan en vanlig kombination. Det behöver du inte oroa dig för.

Men det låter konstigt att hon har dessa läkemedel när du skriver att hon har ett bra och friskt hjärta. Jag tycker att du ska fråga ansvarig läkare varför hon har dessa läkemedel och vilken diagnos/sjukdom hon har som gör denna behandling nödvändig. Gör det för alla fyra läkemedel. Det måste finnas en tydlig diagnos satt i hennes journal. Om det inte finns bör hon undersökas för att fastställa en ev diagnos eller läkemedlet sättas ut.

LÄS MER: Vad kan jag göra åt hostan som kommer med Enalapril vid hjärtsvikt?

 

Mer information om äldre och läkemedel:

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.