fbpx
Hem > Läkemedel > Interaktion > Kan jag blanda alkohol och naturmedel?
alkohol och naturmedel

Kan jag blanda alkohol och naturmedel?

Ibland skrivs läkemedel med stor begynnelsebokstav och ibland med små. Även kosttillskott och liknande är blandat stora och små bokstäver. Hur ska det vara egentligen?

Sen undrar jag hur det är med alkohol och naturmedel. Man bör ju undvika alkohol tillsammans med vissa läkemedel. Kan jag dricka ett glas vin eller två om jag tar naturmedel.

Vetgirig

När man skriver namn på själva läkemedelssubstansen, ska man använda liten bokstav. Men när man skriver produktnamnet, där läkemedelssubstansen ingår, använder man stor bokstav. Som exempel kan vi ta substansen metoprolol. Den ingår i en produkt från svenska Astrazeneca som heter Seloken. Samma sak med substansen warfarin, som ingår i det blodförtunnande läkemedlet Waran.

Alkohol och naturmedel går oftast bra

För att komplicera det hela finns det idag generiska kopior av läkemedel där patentet har gått ut. Där skrivs substansnamnet som produktnamn, till exempel Metoprolol Teva, där ordet efter substans-/produktnamnet är företaget.

Normalt kan du dricka alkohol när du tar naturmedel. Om det inte skulle fungera står det angivet på bipacksedeln. Därför är det viktigt att alltid läsa bipacksedeln, oavsett om du tar receptbelagda läkemedel, receptfria läkemedel eller naturmedel.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 18 2018.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.