Hem > Läkemedel > Interaktion > Kan jag blanda Voltaren och Ipren vid knäsmärta?
Voltaren och Ipren

Kan jag blanda Voltaren och Ipren vid knäsmärta?

Jag har inga direkta sjukdomar eller så, men får ibland ont i knäna efter att ha spelat fotboll. För bästa effekt brukar jag blanda Voltaren och Ipren men undrar nu om det egentligen är så bra att göra det.

Fungerar det eller ska jag ta något annat istället?

cb

Ja, det kan du göra, inga kända interaktioner finns – alltså att Voltaren och Ipren skulle påverka varandra.

Ta inte maxdos av båda

Men om du tar båda samtidigt skulle jag inte ta maxdos av dem båda. Eftersom de är släkt med varandra räcker det med halva dosen av varje. Annars blir det för mycket och du riskerar biverkningar, såsom magblödningar. Och du får inte bättre smärtstillande effekt.

Om du vill ha bättre smärtstillande effekt är det bättre att du tar en av dessa och kombinerar med paracetamol (Alvedon eller Panodil). Då får du en bättre kombination genom att du tar två substanser som verkar på olika sätt och kompletterar varandra. Och kan ta maxdos av dem båda. Läs bipacksedeln innan du börjar och följ instruktionerna som finns där.

Ett annat alternativ kan vara att ta Ipren tabletter och kombinera det med Voltaren gel, som innehåller substansen diklofenak. Då kan du ta maxdos Ipren, 3 tabletter a 400 mg per dag, samtidigt som du smörjer Voltaren gel lokalt på knät.

Välj rätt läkemedel

I en studie från Uppsala universitet 2015, för att mer i detalj ta reda på hur receptfria läkemedel skiljer sig åt, gjorde forskarna datorsimuleringar av bland annat ibuprofen (som är den aktiva substansen i Ipren), diklofenak (Voltaren) och flurbiprofen (Strefen)

Genom att simulera dessa små molekyler inuti målproteinet COX-1 fann de att det gick att förutsäga inte bara hur väl dessa läkemedel binder till proteinet, utan även hur vissa av dessa läkemedel påverkar proteinet så att de kan vara bundna till det under en mycket lång tid. Den starka bindningen i sin tur kan vara den bidragande orsaken till biologiska bieffekter som magsår och andra mag-tarmproblem.

– Från dessa simuleringar kan man få viktig information som på sikt kan leda till utvecklingen av mer effektiva läkemedel mot smärta, feber och inflammation, samtidigt som de har mindre bieffekter, säger Yasmin Shamsudin Khan.

Därmed är det alltid viktigt att välja rätt läkemedel utefter vilken typ av smärta man har, var smärtan sitter och om det är inflammerat eller inte.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt behandling vid artros.

LÄS MER: Fler inlägg om Voltaren och Ipren.

 

Mer information om interaktioner:

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.