fbpx
Hem > Läkemedel > Interaktion > Kan jag dricka alkohol med cancermedicinen?
cancermedicinen
Photo: rawpixel on Unsplash

Kan jag dricka alkohol med cancermedicinen?

Jag är 83 år gammal och behandlas för prostatacancer med Bicalutamide Teva

Förutom det tar jag även Seloken, trombyl, metformin och atorvastatin, för hjärtat och diabetes typ 2, samt multitablett tillskott och magnesium.

Har två frågor:

  1. Ställde en fråga till läkemedelsföretaget om man kan ta 1-2 glas vin ibland om man äter bicalutamide, men dom hänvisade till läkaren, dvs svarade inte på frågan. Kan jag dricka alkohol med Bicalutamide?
  2. Har hört att näringstillskott, t ex multivitamin som säljs på apotek, inte är bra vid konstaterad cancer. Stämmer det?
undrande

Det går sannolikt bra att dricka ett eller två glas vin om du samtidigt tar bikalutamid. Jag hittar inga krockar med det. Det finns inte heller upptaget i Fass under interaktioner eller annat.

Sen till det här med näringstillskott. Det kom en rapport i somras, från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd, som handlade om ultraviolett strålning. Där fastslogs att personer med malignt melanom, hudcancer, bör undvika hudvårdsprodukter och kosttillskott som innehåller antioxidanter. Anledningen är att de ökar risken att malignt melanom-celler bildar metastaser och sprider cancern i kroppen.

Detta är vad jag vet inte visat för andra sorters cancer, även om det inte kan uteslutas helt och hållet. Så för säkerhets skull kanske du ska undvika kost- och näringstillskott som innehåller antioxidanter. Det står på burken om de innehåller antioxidanter eller ej. Prata med personalen på apoteket om du är osäker.

LÄS MER: Är det skadligt för levern att kombinera alkohol och läkemedel?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.