fbpx
Hem > Läkemedel > Interaktion > Kan jag ta alla preparaten samtidigt?
alla preparaten
Foto: freepik - www.freepik.com

Kan jag ta alla preparaten samtidigt?

Jag pratade mediciner med en väninnan för en tid sedan. Jag blev lite eftertänksam och undrar nu om mina mediciner verkligen fungerar tillsammans eller om de krockar med varandra.

Därför undrar jag nu om jag kan ta följande preparat samtidigt: Estradot, Seloken Zoc, Melatonin, Movicol, K2 D3 och vitlök?

Tanten

Det korta svaret är ja, det ska normalt gå bra att ta alla preparaten samtidigt.

När jag söker i olika vetenskapliga databaser hittar jag inga direkt interaktioner eller krockar mellan dessa preparat. Möjligen skulle Estradot och Melatonin kunna krocka, på så vis att halten Melatonin i kroppen ökar. Däremot är den kliniska betydelsen av denna krock inte bevisad, så det är inte alls säkert att du märker av den. Skulle du känna av den på så vis att du blir väldigt trött och/eller sover mer än normalt så bör du sänka dosen Melatonin.

Estradot används för att tillföra kvinnligt könshormon, östrogen, efter klimakteriet; Seloken Zoc är en betablockerare som används för att sänka blodtrycket och vid annan hjärtsjukdom; Melatonin används för sömnsvårigheter; Movicol används vid tillfällig förstoppning och K2 D3 är ett kombinerat kosttillskott som innehåller vitaminerna K2 och D3. Och vitlök är vitlök.

Sen är det viktigt att komma ihåg att det sällan finns studier som har studerat alla preparaten samtidigt, men det bör gå bra.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 22 2019.

LÄS MER: Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.