fbpx
Hem > Läkemedel > Interaktion > Kan jag ta Havtorn och multivitamin med läkemedlen?
Havtorn

Kan jag ta Havtorn och multivitamin med läkemedlen?

Jag har bröstcancer och ska ta Letrosol i två år, följt av Tamoxifen i tre år. Ska även strålbehandlas i tre femdagarsperioder.

Tidigare, innan bröstcancern, tog jag Buckthorn (havtorn) 1 kapsel om dagen, och Lifes Multivitamin kvinna 55+ 1 kapsel om dagen. Dessa båda tog jag dock bort vid diagnosen.

Kan jag ta Buckthorn och multivitaminer tillsammans med läkemedlen ovan?

Linda

Jag antar att din tumör är hormonkänslig eftersom du tar Letrozol och sedan Tamoxifen. Då vill du inte få hormonliknande ämnen via kosttillskotten. Varken havtorn (Buckthorn) eller multivitamin innehåller så kallade fytoöstrogener (växtöstrogener). Så det går troligen bra ta Havtorn (Buckthorn) och multivitamin.

Problemet med kosttillskott och vitaminer är att det inte finns mycket studier på dem i kombination med vanliga läkemedel. Därför blir det mycket antaganden och gissningar. Just därför bör du alltid berätta för din onkolog om alla mediciner (även receptfria), vitaminer, kosttillskott och andra preparat som du tar.

Letrozol och Tamoxifen är vanliga behandlingar efter operation av en speciell sorts bröstcancer, så kallad hormonkänslig bröstcancer. Behandlingen med både letrozol och tamoxifen brukar pågå i fem år med en tablett per dag. Vetenskapliga studier har visat att detta medför lägre risk för återfall hos kvinnor som har passerat klimakteriet. I vissa fall förlängs hormonbehandlingen till sammanlagt 10 år.

LÄS MER: Kan jag ta kosttillskott med min bröstcancermedicin?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.