fbpx
Hem > Läkemedel > Interaktion > Kan jag ta havtorn samtidigt med Levaxin?
ta havtorn samtidigt med Levaxin
Havtorn växer som buske nära havsstränder eller i torra områden. Dess orangea, bärliknande frukter är rika på C-vitamin.

Kan jag ta havtorn samtidigt med Levaxin?

Jag är 55 år gammal och har Graves sjukdom, tog radiojodbehandling 2007. Idag behandlar jag med Levaxin 100 mikrogram.

Har läst att havtorn ska vara bra mot allt möjligt. Kan jag ta det ihop med Levaxin?

Nina

Det bör gå att ta havtorn samtidigt med Levaxin, men du bör vara lite försiktig.

Vid intag av kosttillskott med fettsyror (t ex havtorn) bör viss försiktighet iakttas tillsammans med en del andra läkemedel, såsom blodförtunnande medel (Waran, Dikumarol) och medel mot sköldkörtelrubbningar (Levaxin).

Du bör inte ta havtorn tillsammans med dessa läkemedel på fastande mage, vilket kan ge ett ökat upptag av läkemedlet. Rekommendationen är att ta havtorn någon/några timme/timmar före eller efter intag av dessa läkemedel.

Graves sjukdom

Graves sjukdom är en form av hypertyreos som är vanligast bland yngre personer, som mellan 60 och 80 procent av de med sjukdomen drabbas av. Hypertyreos innebär att sköldkörteln producerar större mängder av hormonerna trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4) , med höjd ämnesomsättning som följd. När man får Graves sjukdom bildar kroppen en typ av antikroppar, TRAK, som liknar ett hormon vid namn TSH. TSH är det hormon som sätter igång produktionen av T3 och T4, vilket i sin tur påverkar nivåerna av dessa hormoner som finns i blodet.

Det kan bland annat innebära att man får symptom som hjärtklappning, svaghet, trötthet, rastlöshet och irritabilitet. Sjukdomen kan behandlas med bland annat läkemedel, kirurgiska ingrepp och radioaktivt jod.

Hypertyreos drabbar oftare kvinnor än män. Förekomsten beräknas vara att 2,5 procent kvinnor och 0,6 procent män drabbas. Andelen som går odiagnosticerade tros vara 0,5 procent kvinnor och 0,1 procent män. Det är vanligast att folk insjuknar när de är mellan 20 och 40 år gamla, men i ungefär 15 procent av fallen är den insjuknande över 60 år.

Källa: Werlabs

LÄS MER: Kan grapefrukt påverka effekten av Levaxin?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.