Hem > Läkemedel > Interaktion > Kan jag ta kosttillskott med min bröstcancermedicin?
kosttillskott

Kan jag ta kosttillskott med min bröstcancermedicin?

Jag tar Letrozol Teva 2,5 mg.

Kan jag samtidigt ta kosttillskott Curcurmin, Omega 3 och D-vitamin?

Maria

Letrozol tillhör en grupp läkemedel som kallas aromatashämmare. Det är en hormonell behandling mot bröstcancer för kvinnor som har genomgått klimakteriet.

En brösttumörs tillväxt kan stimuleras av det kvinnliga könshormonet östrogen. Letrozol minskar mängden östrogen i kroppen och kan därför stoppa tillväxten hos brösttumörer som behöver östrogen för att växa.

Curcumin är det verksamma ämnet i gurkmeja. Det har visats ha en viss antiinflammatorisk effekt, vilket kan vara bra exempelvis vid artros. Några mindre studier har också antytt att curcumin kan hämma cancertillväxt, men dessa bevis bedöms ännu inte som tillräckliga.

Omega 3 är ett kosttillskott som bidrar till normal hjärtfunktion, normal funktion i hjärnan och att bevara normal synförmåga. D-vitamin är framför allt bra för skelettet.

Jag hittar inga interaktioner eller krockar mellan letrozol och de tre kosttillskotten, för att det inte finns några studier som har undersökt dem tillsammans.

Min bedömning är att det går bra att kombinera dessa. Jag tycker också att du ska berätta för din läkare att du tar dessa kosttillskott.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 9 2017.

LÄS MER: Går det att dela Aromasin-tabletterna som är så dyra? | Vilken kost motverkar behandlingen med Letrozol?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

3 kommentarer

  1. Ni har nyligen besvarat fråga om kombination av Letrozol Teva 2,5 mg och vissa kosttillskott. Får jag utvidga frågan om kombination av Letrozol Teva 2,5 mg med några av ämnena i det populära kosttillskottet Vitapro?
    Med vänliga hälsningar / Pär Lindström
    parli@gailit.se

  2. Hej Pär, det går troligen bra även med VitaePro. Det finns inga studier på den kombinationen heller. Berätta för läkaren om personen ifråga tar VitaePro samtidigt med letrozol.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.