fbpx
Hem > Läkemedel > Interaktion > Kan jag ta Zantac samtidigt med Omeprazol?
Du bör inte ta Zantac samtidigt med Omeprazol

Kan jag ta Zantac samtidigt med Omeprazol?

Jag tar en tablett, 20 mg Losec på morgonen. Tar också Ipren 400 mg på kvällen pga ont i ryggen; fick diskbråck förra året som är återställt, men det hänger kvar lite trötthet i ryggen på kvällen.

Har också ont över övre delen av esofagus (matstrupen), sväljer ofta. Går det bra att ta Zantac samtidigt med omeprazol (Losec)?

HJO

Jag rekommenderas inte att du tar båda dessa preparat, det är inte speciellt testat eller visat att det fungerar. Losec och Zantac (ranitidin) är liknanden preparat som används för att behandla samma åkommor. Du tar ju redan omeprazol (Losec) och det ska fungera för båda din åkommor så jag tror inte att du behöver ta även Zantac.

Byt till paracetamol istället

Vet du varför du har ont i övre delen av esofagus? Beror det av magsaftreflux eller av någon annan anledning?

En anledning kan vara att du retar magen med Ipren. Prova att byta det mot t ex paracetamol istället. Det är snällare mot magen på det viset att det inte retar magslemhinnan.

När Losec blev tillgängligt 1988 innebar det en smärre revolution för behandling av magsår. Fram till dess var det många som behövde operera sina magsår, men med Losec läkte de allra flesta ut på några veckor och behovet av magkirurgi minskade drastiskt. Losec och substansen omeprazol är en svensk uppfinning framtagen av Astrazeneca.

LÄS MER: Vad är bästa sättet att sluta med omeprazol?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

4 kommentarer

  1. Min mamma har blodförtunna och blodtryckssänkande meddiciner. Min fråga är kan hon köpa en burk med vitaminer och kanske mineraler i?

  2. Hej Ritva.
    Det går troligen bra, men om du ställer din fråga här istället (/stall-en-fraga) och fyller i alla fälten så kan jag ge ett bättre svar.
    Hälsningar Fredrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.