fbpx
Hem > Läkemedel > Interaktion > Påverkar grapefrukt några av mina läkemedel?
Grapefrukt interagerar med statiner

Påverkar grapefrukt några av mina läkemedel?

Jag är 78 år och och har problem med sköldkörteln, blodtrycket, magen, lågt kalium och högt kolesterol. Jag behandlar med Levaxin 100 microgr, Esidrex 25 mg, Losec 10 mg, kaliumklorid 750 mg – alla 1 tabl per dag.

Läste på en webbsida att grapefrukt interagerar med simvastatin som jag tidigare tog men på eget bevåg slutat med. Jag har läst att LDL i måttlig mängd inte är något problem för personer över 70, kan t.o.m. vara positivt. När jag slutade med simvastatin gick mitt LDL upp till ca 6,5 men i prov för några veckor sedan har det gått ner till 5,3 vilket väl inte är något stort problem (som jag ser det). Jag äter en halv, ibland hel, grapefrukt varje morgon och då skulle ju dessutom simvastatin inte alls vara lämpligt enl den info jag läste.

Men nu undrar jag om grape ev interagerar med någon av de övriga läkemedlen jag tar?

Jag är för min ålder vid bra hälsa i övrigt, vilopulsen ca 130/80. Jag har dock ett förhöjt kreatininvärde, har under de senaste åren sakta stigit till som mest 135 men under det senaste 12-16 månaderna gått ner till under 130 och verkar ha stabiliserat sig där.

Rune Ö

Två av dessa läkemedel interagerar med varandra, Esidrex och Losec. Det KAN leda till, men behöver inte alls göra det, ett tillstånd som kallas hypomagnesemi ( = låga halter magnesium i blodet). Losec kan orsaka detta, och när det kombineras med Esidrex kan den effekten förstärkas. I svåra fall kan hypomagnesemi leda till oregelbunden hjärtrytm, hjärtklappning, muskelspasmer, skakningar eller kramper. Troligen skulle du redan ha känt av detta, och har du inte känt av det kan du lugnt fortsätta med dessa preparat.

Grapefrukt interagerar med statiner

Jag kan inte hitta några bevis att grapefrukt interagerar med dessa fyra läkemedel, däremot krockar det med blodfettsänkande statiner som du själv skrev. Anledningen är att grapefrukt, även i så liten mängd som en deciliter, hämmar en särskild funktion i levern som ska bryta ner läkemedel, vilket kan leda till att man får alldeles för höga och ibland farliga läkemedelsmängder i kroppen. Andra citrusfrukter som pomerans, pomelo och lime har troligen också denna effekt.

Apelsin är däremot ett säkrare alternativ, eftersom apelsin inte interagerar på detta sätt.

Så min slutsats är att du kan fortsätta med dina läkemedel, och du kan fortsätta med grapefrukt på morgonen.

LÄS MER: Kan jag kombinera ingefära med mina mediciner?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.