Hem > Läkemedel > Interaktion > Vad är interaktion mellan läkemedel?
interaktion

Vad är interaktion mellan läkemedel?

Interaktion betyder samverkan, samspel eller ömsesidig påverkan. Inom läkemedelsområdet är detta extra viktigt eftersom interaktion innebär hur ett läkemedel påverkar ett annat.

Många patienter, ffa äldre, använder idag flera läkemedel samtidigt. Därför är det väldigt viktigt att känna till hur ett läkemedel interagerar med andra, eftersom det talar om vilka läkemdel som kan kombineras och vilka som inte kan kombineras med varandra.

När läkemedel interagerar påverkar de varandras effekt. Men eftersom interaktioner sällan är planerade, orsakar det ofta problem. Det kan vara utebliven effekt, för stark effekt, oönskade biverkningar eller extra starka biverkningar. Det kan också vara så att det blir helt motsatt effekt än den tänkta, att ett läkemedel hindrar upptaget av ett annat (=utebliven effekt), ökad/snabbare nedbrytning av ett läkemedel (=mindre/utebliven effekt), extra stark effekt på någon receptor i kroppen, minskad utsöndring via njurarna (=ökade doser i blodet med biverkning som följd) och minskad nedbrytning (=ökade doser i blodet med biverkning som följd).

Prata med din läkare eller apotekare om interaktion

Även vanliga variationer mellan människor, bland annat genetiska variationer (hur vår arvsmassa ser ut) kan ge dessa variationer.

Så här skriver Läkemedelsverket på sin webbplats:

”Läkemedel kan påverka varandras effekt (interagera) på flera olika sätt: de kan förändra upptaget av läkemedel från tarmen till blodet, nedbrytningen i levern, utsöndringen i njurarna samt bindningen till receptorer (bindningsställen i kroppen, där en del läkemedel utövar sin effekt).

Det är därför viktigt att du alltid berättar för läkaren om du använder andra läkemedel. Även apotekspersonal kan ge råd och vägledning när det gäller läkemedelsinteraktioner.

Det är inte bara receptbelagda läkemedel som kan ge upphov till interaktioner – problemet gäller även naturläkemedel och receptfria läkemedel. Det finns också ett antal läkemedel som växelverkar med vissa födoämnen, till exempel grapefruktjuice och kalkhaltiga livsmedel som mjölkprodukter.

Viktiga interaktioner finns upptagna i läkemedlets bipacksedel.”

Mer info: FASS ordbok, mer om interaktioner,

LÄS MER: Kan jag dricka alkohol när jag tar Gabapentin eller finns det risk att de krockar?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.