fbpx
Hem > Läkemedel > Interaktion > Vad kan jag kombinera med Johannesört?
johannesört påverkar effekten av andra läkemedel

Vad kan jag kombinera med Johannesört?

Jag undrar vilka mediciner jag ska undvika eller som det är farligt att ta, samtidigt som jag tar tabletter med Johannesört?

Det står på förpackningen att man ska vara försiktig med andra mediciner, men inte vilka. Är till exempel Alvedon eller Ipren farligt att ta?

Och är det okej att äta andra kosttillskott samtidigt som det? Jag brukar exempelvis ibland ta järn eller tillskott för håret, är det okej?

DN

Johannesört är ett traditionellt växtbaserat läkemedel med visst vetenskapligt stöd att det fungerar vid lätt nedstämdhet. De läkemedel som du framför allt ska undvika när du tar Johannesört är SSRI-preparat, som används vid depression, ångest och liknande, samt triptaner, som används vid migrän.

Påverkar effekten av andra läkemedel

Johannesört har också visat sig kunna påverka effekten av andra läkemedel, exempelvis p-piller, blodförtunnande medel, HIV-läkemedel, vissa läkemedel mot astma och lungsjukdomar. Om du behöver dessa läkemedel bör du inte använda Johannesört. Normalt står det i bipacksedeln till dessa läkemedel om du ska undvika t ex Johannesört.

Alvedon och Ipren kan du ta samtidigt med Johannesört. Vad gäller kosttillskott som järn och för håret är det sällan studerat i vetenskapliga studier. Men det anses normalt som att det går bra att ta kosttillskott samtidigt med växtbaserade läkemedel.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 22 2017.

LÄS MER: Kan jag ta Valerina eller Neurol med p-plåster?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

2 kommentarer

  1. Birgitta Arvidsson

    Finns det några kosttillskott som kan vara blodtryckshöjande ensamma eller i kombination.

    • Vad jag känner till finns det inga kosttillskott som i normala doser höjer blodtrycket. Däremot ska du undvika stora mängder salt och lakrits, det höjer blodtrycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.