Hem > Läkemedel > Interaktion > Vågar jag kombinera Metoprolol och Citalopram?
Metoprolol och Citalopram

Vågar jag kombinera Metoprolol och Citalopram?

Jag har på grund av diagnosen depression fått utskrivet Citalopram 20 mg/dag. När jag läser bipacksedeln står det att denna medicin inte ska användas om man äter Metoprolol.

När jag vänder mig till utskrivande läkare är denna helt frågande till detta och säger att han inte kan hitta några sådana rekommendationer någonstans.

Jag känner mig nu helt förvirrad och vågar inte börja med Citalopram då jag är rädd att få tillbaka mina besvär med oregelbundna hjärtslag, vilket jag tyckte var mycket obehagligt. Vill ju inte äta medicin som är farlig för mig.

Konstigt också att inte läkaren visste något då det står överallt på nätet då jag söker information. Kan du bena ut min förvirring vore jag tacksam.

Gusgu, 71

Det stämmer att citalopram kan påverka metoprolol, så att effekten av metoprolol blir större.

Brukar gå bra att kombinera Metoprolol och Citalopram

I studier har man sett att halterna metoprolol i blodet ökar, däremot sågs ingen klinisk ökning av metoprolols effekt på blodtryck och hjärtrytm hos friska frivilliga. Försiktighet rekommenderas dock vid samtidig användning av metoprolol och citalopram. En dosjustering kan krävas.

Det brukar normalt gå bra att kombinera dessa båda läkemedel. Men om du känner att du blir yr eller får huvudvärk – mer än normalt och under längre tid – kan ditt blodtryck ha blivit för lågt. Prata med din läkare i så fall.

Annars är det bara att fortsätta med medicinerna.

LÄS MER: Kan jag inte kombinera citalopram och metoprolol?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

3 kommentarer

  1. Natalia Johansen

    Hej! Jag tar Metoprolol 25 mg mot ångestrelaterade hjärtklappning. Upptäckte att jag gick upp i vikt ca 3-4 kg! trotts att jag äter som vanligt. Kan en sån låg dos av den medicinen orsaka viktuppgång och om den gör det varför? Är det vätska som samlas i kroppen ?
    Tacksam för ett svar!
    MVH/ Natalie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.