Hem / Läkemedel / Kan läkaren tvinga mig att ta medicinen?
tvinga mig

Kan läkaren tvinga mig att ta medicinen?

Jag har två frågor gällande användningen av oxkarbazepin. På står det att etanolhaltiga drycker bör undvikas i den mån det är möjligt eftersom etanol kan påverka medicinen. Detta står på många mediciner och därför undrar jag hur noggrant det verkligen är; är det absolut livsviktigt att avhålla sig från etanolhaltiga drycker eller kan man dricka i viss mängd?

Den andra frågan är, huruvida en läkare har rättighet att tvinga mig att ta en medicin om jag själv anser att mitt liv är bättre utan den. Jag har varit tydlig med läkaren att jag inte vill ha någon medicinering till dessa migränattacker/epilepsiattacker, eftersom jag mår bättre och känner mig tryggare utan någon medicin. Dock blev jag tvungen att påbörja medicineringen och jag undrar, kan jag sluta ta medicinen om jag vet hur jag ska gå tillväga när jag trappar ner dosen? Jag har haft medicinen en gång tidigare och då avslutades medicineringen på min begäran efter 7 månader, så nu vet jag hur jag ska gå tillväga utan läkarens instruktioner. Kan jag göra det?

/Jessica

Nej, det är inte absolut livsviktigt att avstå från (etanol). Så här står det i Fass: ”Försiktighet måste iakttas vid alkoholförtäring i kombination med oxkarbazepin behandling, på grund av möjlig additiv sederande effekt.” Oxkarbazepin kan göra dig trött (sederande effekt). Det kan alkohol också göra och om du tar dessa båda samtidigt kan effekten förstärkas. Du kan nog dricka lite alkohol men jag rekommenderar att du tar det försiktigt och känner efter.

Nej, läkaren kan inte tvinga dig att ta din medicin om du tycker att ditt liv blir bättre utan den. Däremot är det viktigt att du inser vad som kan hända om du inte tar din medicin, att risken för att få attacker av migrän eller epilepsi kan öka.

Jag tycker inte att du ska sätta ut medicinen innan du pratar med läkaren – för säkerhets skull.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *