Hem > Läkemedel > Lyrica föreslås att klassas som narkotika
Lyrica

Lyrica föreslås att klassas som narkotika

Det är ett ökat missbruk av pregabalin (Lyrica), samtidigt som tullens och polisens beslag ökat kraftigt, som är huvudanledningen till att Läkemedelsverket vill narkotikaklassa substansen.

– Vid sidan om den medicinska användningen ser vi en växande svart marknad i Sverige för pregabalin och mycket talar för att missbruksanvändningen av substansen har ökat de senaste åren. Läkemedelsverket räknar dock med att tillgängligheten för de patienter som är i medicinskt behov av pregabalin inte kommer att påverkas, säger Susanne Zakrisson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Lyrica används vid epilepsi, smärta och ångest

Pregabalin är en substans som ingår i läkemedel mot epilepsi, neuropatisk smärta och ångestsyndrom. I Sverige använder cirka 50 000 personer läkemedel med pregabalin.

Det är regeringen som fattar beslut om narkotikaklassning. Om pregabalin blir narkotika innebär det att det ska förskrivas som ett särskilt läkemedel. För verksamheter som hanterar substansen krävs tillstånd, med de undantag som finns i lagen om kontroll av narkotika.

Läs fler nyheter om pregabalin på Läkemedelsverkets webplats.

LÄS MER: Antidepressiva läkemedel kan hjälpa mot fibromyalgi

UPPDATERING 2018-07-28

På ett regeringssammanträde den 11 juli beslutade regeringen formellt att klassa pregabalin (Lyrica) som narkotika. Narkotikaklassificeringen trädde i kraft den 24 juli 2018.

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.