Med alla läkemedel, både receptfria och receptbelagda, följer ju med en så kallad bipacksedel.
Men vad är det egentligen och varför ska det finns med?
En bipacksedel är ett sorts informationsblad som följer med alla läkemedel. I princip alla läkemedelsmyndigheter idag, inklusive europeiska EMA, amerikanska FDA och det svenska Läkemedelsverket kräver att alla läkemedel har ett sådant informationsblad. Det är också dessa myndigheter som godkänner bipacksedlarna.
En bipacksedel ska innehålla den viktigaste informationen om ett läkemedel som dess innehåll, verkan, indikation (vilka sjukdomar det är godkänt att behandla), kontraindikation (när det inte ska/får användas), försiktighetsregler och varningar (gällande t ex gravida, ammande kvinnor, trafikvarningar och interaktioner – om det påverkar eller påverkas av andra läkemedel). Dessutom ska den upplysa om hur läkemedlet ska användas/tas, i vilken dos, hur ofta och hur länge. Slutligen ska det också finnas information om biverkningar och vad man ska göra om man tagit för mycket läkemedel – överdoserat.
Om du har blivit av med en bipacksedel kan du läsa informationen på fass.se, eller gå till ditt närmaste apotek där du kan få en ny.
LÄS MER: Släng bort dina gamla Fass-böcker!
Dela det här med dina vänner
Vill du ha mer?