fbpx
Hem > Luftvägar > Förkylning > Kan förkylningen stoppas med Coldzyme?
förkylningen stoppas
Foto: Alexandre Croussette on Unsplash

Kan förkylningen stoppas med Coldzyme?

Jag såg en annons för Coldzyme när jag reste med tåget för en tid sedan. De lovade bot och bättring, och att det skyddade från förkylning.

Kan man lite på att förkylningen stoppas med Coldzyme?

Snorig

Nej, det är tveksamt om du kan lita på att förkylningen stoppas med Coldzyme. En klinisk studie på 88 personer undersökte munsprayen Coldzymes effekt att reducera virusmängd och minska förkylningssymtom. Resultaten visade att sprayen inte gav någon signifikant skillnad jämfört med placebo, en verkningslös jämförande spray. En tidigare studie på 44 personer visade dock positiv effekt på färre antal rapporterade sjukdagar och virusmängd.

Coldzyme klassas som en medicinteknisk produkt och säljs receptfritt på apotek. Den innehåller glycerol och enzymet trypsin som påstås bilda en skyddande hinna i munhålan och svalget, som gör att virus inte kan binda till och infektera celler.

Företaget bakom sprayen har fått kritik av svenska infektionsläkare som menar att företaget bara har använt en sorts förkylningsvirus i sina studier. Vanligen är det flera sorters virus inblandade. Företaget har också valt att hemlighålla en del av sitt forskningsmaterial. Läkemedelsverket har dock utvärderat det och anser att dokumentationen styrker de hälsopåståenden som företaget gör.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 51 2018.

LÄS MER: Hjälper sprayen verkligen vid förkylning?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.