Hem / Luftvägar / Kan jag använda medicinen som är 4 år gammal?

Kan jag använda medicinen som är 4 år gammal?

Förutom mycket annat behandlas jag för KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom. När jag skulle städa i en necessär fann jag en förpackning Spiriva 18 mikrog hård kapsel, utskriven 2011-02-12. Undertill står det ”Vnr 02 16 17”. Men det verkar inte vara något datum. Det står inget annat på förpackningen som skulle kunna vara ett datum.

Det är en alldeles förfärligt dyr och nu undrar jag om jag fortfarande kan använda medicinen?

/uljos, 84

Vnr är en förkortning för varunummer och inte datum – precis som du skriver. Men det låter lite konstigt att det inte står något datum på förpackningen.

Så här skriver företaget själv om Spiriva:

”Spiriva kapslar har en hållbarhet på två år i oöppnad förpackning och nio dagar efter den första öppningen av blisterkartan. Kapslarna ska förvaras vid högst 25°C och får inte frysas.”

Du bör inte använda medicinen

Så då är det så att medicinen har passerat sitt bäst före-datum och du bör inte använda den.

Lämna in den överblivna medicinen på närmaste apotek. Som privatperson kan du kan lämna in alla . Det gäller både receptförskrivna och receptfria läkemedel för människor och djur, exempelvis tabletter, kapslar, stolpiller, salvor och flytande läkemedel. Tänk på att plåster som innehåller läkemedel och pulverinhalatorer fortfarande innehåller stor mängd aktiv läkemedelssubstans även när du har använt dem klart. Lämna även dessa på . Det går bra att hälla ihop burkar med tabletter och kapslar samt tömma ur kartonger med tablettkartor i påsen, men du behöver inte trycka ut tabletterna från tablettkartorna.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *