Hem / Mage/Tarm / Hur viktiga är elektrolyterna för en frisk person?
elektrolyter

Hur viktiga är elektrolyterna för en frisk person?

Jag är 75 år och har besvär med förstoppning och hemorrojder, men är i övrigt frisk.

För förstoppningen får jag osmotiska medel på recept av min , sedan ett halvår, som fungerar bra, Moxalole alt Apelsin laxido, 1 portionspåse/dag.

Jag tar också naturläkemedel/tillskott i form av: 1/3 dos av Cernitol/dag, C-vitamin 500 mg askorbat/dag, D-vitamin 38 mcg/dag, 1 kapsel 1000 mg fiskolja/varannan dag, halv dos Alpha Plus 2-3 ggr veckan.

Läkaren har gett mig frihet att prova annan sort om jag vill med eller utan recept. Medlen fungerar jättebra men jag är skeptisk till de onödiga sötningsmedlen (acelsufam-k, m fl) som alltid ingår, inklusive en massa andra tillsatser. Har däremot förstått att elektrolyterna kan behövas.

Det finns endast ett märke på apoteken som endast innehåller makrogol utan tillsatser men också då utan salter: Dulcosoft. Har tänkt att prova detta. Hur viktiga är egentligen elektrolyterna för en för övrigt frisk människa som äter vettigt? Och finns det någon slags preparat med elektrolyter som man kan ta bredvid om man tar daglig dos av ex.vis Dulcosoft som bara innehåller det verksamma ämnet makrogol?

Janus

Om du äter och dricker normalt och varierat behöver du normalt inte extra tillsatser av elektrolyter. Du får i dig det du behöver genom kosten.

Elektrolyterna är inte så viktiga

Därmed skulle jag säga att de extra elektrolyterna inte är så viktiga för dig.

Elektrolyter (salter) är vanligen natrium, , klorid och kalium. Om du ändå vill ta extra av dessa skulle jag rekommendera dig att kolla på ett efter ett som innehåller dessa.

Läs mer här om förstoppning.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes