Hem / Hemmets Journal / Kan jag prova probiotika mot mina magproblem
probiotika

Kan jag prova probiotika mot mina magproblem

Jag har länge haft problem med . Jag kan vara både förstoppad och ha diarréer, ha smärtor och känna mig uppsvälld som en ballong. Jag har lyckats identifiera viss mat som jag undviker och därmed mår jag bättre, men besvären är inte helt borta. En vän hade testat probiotika, som fungerade bra för honom. Är det något för mig.

Evert

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är probiotika ”levande mikroorganismer som när de intas i tillräcklig mängd kan ge hälsoeffekter hos värden”.

I våra finns mellan ett och två kilo bakterier, vilket motsvarar 100 miljarder mikroorganismer. Bakterierna består av flera hundra olika arter och utan dessa skulle vår matsmältning inte fungera.

Men det kan uppstå obalans mellan bakterierna, det blir för mycket av de som är mindre bra, som då kan konkurrera ut de som är riktigt bra för oss. Då kan det vara bra att tillföra snälla bakterier som är bra, så kallade probiotika.

Kan jag prova probiotika mot mina magproblem Hemmets Journal Kosttillskott Mage/Tarm Naturmedel diarré förstoppad mage probiotika uppsvälld

Du kan absolut testa det. Men undvik dryckerna som finns i din livsmedelsaffär, de innehåller alltför mycket socker. Pröva istället någon av de olika tabletterna i hälsokostbutikerna som innehåller probiotika.

Denna fråga publicerades i nr 31 2015.

 


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes