Hem / Hemmets Journal / Funkar finasterid och Sabamin vid förstorad prostata?

Funkar finasterid och Sabamin vid förstorad prostata?

Min man har godartad prostataförstoring sedan flera år. Han tar sin behandling, finasterid, går på sina kontroller och allt flyter på bra. Vid den senaste kontrollen hade hans PSA-värde stigit lite men läkaren tyckte inte att vi behövde göra något.

Jag undrar nu om han kan lägga till Sabamin? Kan han ta både finasterid och samtidigt?

Britt

Finasterid är ett vanligt läkemedel vid godartad prostataförstoring, det har funnits länge och det är väldokumenterat. Bra att det fungerar.

Sabamin är ett läkemedel som innehåller sågpalmetto (Serenoa repens). Det används vid lättare urineringsbesvär orsakade av godartad prostataförstoring, till exempel nattliga urinträngningar. Enligt Läkemedelsverkets bedömning är den vetenskapliga dokumentationen något osäker, men troligen har sågpalmetto en positiv effekt och är godkänt för att behandla symtom vid godartad prostataförstoring.

Det finns inga stora vetenskapliga som har undersökt kombinationen av finasterid och sågpalmetto, men vad jag kan läsa mig till bör det gå bra att kombinera dessa.

Observera att Sabamin kan förstärka effekten av blodförtunnande läkemedel, till exempel . Det är därför viktigt att du talar om för din läkare att du använder Sabamin.

Denna fråga besvarades i nr 11 2016.