Hem / Hemmets Journal / Motverkar selen ett högt PSA?

Motverkar selen ett högt PSA?

Jag har läst i tidningarna att mjölk ger höga PSA-värden och sett ett inlägg om att skulle motverka höga PSA-värden. Vad tror du om det? Är det värt att testa och i så fall i vilken dos.

Majsan

Det finns som visar att ett högt intag av mejeriprodukter kan vara orsak till bland annat prostatacancer. Bland annat rekommenderar forskare vid Harvard-universitetet i USA, som leder flera av världens största kostundersökningar, att vuxna män inte ska dricka mer än motsvarande två glas mjölk om dagen. Det finns också en koppling mellan länder där människor konsumerar mest mejerivaror och den högsta dödligheten i prostatacancer.

Selen kan påverka PSA

Det finns ganska aktuella studier som visar att ett dagligt tillägg av 200 mikrogram selen under sex veckors tid sänkte nivåerna av PSA. Däremot finns det ingen vetenskapligt bevisad koppling mellan intag av selen och minskad förekomst av prostatacancer, eftersom sådana studier inte är gjorda.

Enligt Livsmedelsverket behöver män runt 50 mikrogram selen per dag och intaget bör inte överstiga 300 mikrogram per dag. Enklaste sättet att öka selenintaget är att äta mer fisk, inälvsmat och magert kött, speciellt vilt.

Denna fråga besvarades i nr 16 2012.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *