Hem / Kosttillskott / Forskare: Naturmedel kan påverka läkemedels effekt
Naturmedel kan

Forskare: Naturmedel kan påverka läkemedels effekt

Forskare i Sydafrika har visat att vanliga och produkter som johannesört, Ginkgo biloba och ginseng kan ge allvarliga om de tas samtidigt som receptförskrivna .

Studien är publicerad  i British Journal of Clinical Pharmacology och redovisas av Läkemedelsvärlden.

Forskarna analyserade flera stora databaser med sökord som örtmedicin, örttillskott, fytokemikalier, läkemedelsinteraktioner och biverkningar. Sökningen omfattade vetenskapliga artiklar publicerade mellan 2001 och 2017. Totalt fann de 49 fallbeskrivningar och två observationsstudier av läkemedelsbiverkningar där patienten också ätit örtmedicin.

Naturmedel kan orsaka krockar

I 59 procent av de 49 fallbeskrivningarna bedömdes de rapporterade biverkningarna ”troligt” eller ”mycket troligt” ha berott på mellan örttillskottet och det receptförskrivna läkemedlet. I 37 procent av fallen klassades det som ”möjligt” och i 4 procent av fallen som ”tveksamt”.

De vanligaste biverkningarna var förhöjda levervärden, förhöjt INR-värde (mått på koagulation), gastrointestinala störningar samt njurskador.

Forskarna menar att det är högst motiverat att öka patientmedvetenheten om den potentiella interaktionen mellan örter och receptbelagda läkemedel och vilka konsekvenser det kan få, enligt Läkemedelsvärlden.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes