fbpx
Hem > Naturmedel > Forskare: Naturmedel kan påverka läkemedels effekt
Naturmedel kan

Forskare: Naturmedel kan påverka läkemedels effekt

Forskare i Sydafrika har visat att vanliga kosttillskott och växtbaserade produkter som johannesört, Ginkgo biloba och ginseng kan ge allvarliga biverkningar om de tas samtidigt som receptförskrivna läkemedel.

Studien är publicerad  i British Journal of Clinical Pharmacology och redovisas av Läkemedelsvärlden.

Forskarna analyserade flera stora databaser med sökord som örtmedicin, örttillskott, fytokemikalier, läkemedelsinteraktioner och biverkningar. Sökningen omfattade vetenskapliga artiklar publicerade mellan 2001 och 2017. Totalt fann de 49 fallbeskrivningar och två observationsstudier av läkemedelsbiverkningar där patienten också ätit örtmedicin.

Naturmedel kan orsaka krockar

I 59 procent av de 49 fallbeskrivningarna bedömdes de rapporterade biverkningarna ”troligt” eller ”mycket troligt” ha berott på interaktion mellan örttillskottet och det receptförskrivna läkemedlet. I 37 procent av fallen klassades det som ”möjligt” och i 4 procent av fallen som ”tveksamt”.

De vanligaste biverkningarna var förhöjda levervärden, förhöjt INR-värde (mått på koagulation), gastrointestinala störningar samt njurskador.

Forskarna menar att det är högst motiverat att öka patientmedvetenheten om den potentiella interaktionen mellan örter och receptbelagda läkemedel och vilka konsekvenser det kan få, enligt Läkemedelsvärlden.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.