Hem / Diabetes / Kan odödlighetsört vara bra mot diabetes?
Odödlighetsört kan ha viss effekt på typ 2-diabetes.

Kan odödlighetsört vara bra mot diabetes?

Jag läste nyligen om odödlighetsört (Gynostemma pentaphyllum), och att det gjorts om att det skulle vara bra mot . Vet du något om denna växt?

Jag har turen att ha en vän i Hong Kong som beställt fröer åt mig från Kina till denna växt som jag tänkte pröva mot min typ 2-diabetes.

Vad kan hända, om jag dricker till exempel en kopp te dagligen? Jag äter i övrigt mediciner för blodtryck, blodfetter, blodförtunnande samt för min diabetes.

Sylf

Det finns några vetenskapliga studier på odödlighetsört som faktiskt visar en viss effekt på typ 2-diabetes. Man har sett en ökad utsöndring av insulin, ökad känslighet för insulin samt en förbättrad fett- och energimetabolism i kroppen. Det ledde till sänkta nivåer av blodglukos, mätt med långtidsmåttet HbA1c.

Kunskapen om effekten är begränsad

Eftersom studierna är gjorda på möss/råttor, eller på ganska få människor under kort tid, är kunskapen om dess effekt begränsad. Det är heller inte klarlagt vilka doser som ska användas.

Därför är det ingen som idag rekommenderar detta istället för andra mediciner. Och du ska absolut inte sluta med dina andra mediciner.

Jag tror inte att det är farligt att dricka en kopp te om dagen. Men att göra eget te och hitta rätt dos blir väldigt svårt och är inget jag rekommenderar. Mitt förslag är att du väntar tills vi vet mer om vilka doser som är lämpliga och att det kommer färdiga produkter som verkligen innehåller dessa doser.

Denna fråga besvarades i nr 7 2012.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *