Hem / Hemmets Journal / Vad kan jag göra åt myrkrypningar i benen?
myrkrypningar

Vad kan jag göra åt myrkrypningar i benen?

Jag har i många år haft myrkrypningar och i ben och knän. Har fått – Madopark Quick mite, som innehåller benserazid och levodopa – att ta vid behov. De hjälper föga och jag undrar därför om jag kan få något medicintips som verkligen gör nytta. Natten blir helt förstörd när jag får dessa anfall.

90-årig hoppfull

Mykrypningar i benen är vanliga vid en sjukdom som kallas rastlösa ben, RLS, eller Willis-Ekbom Disease, WED. Typiskt för besvären är att de går över när man rör på sig. Därför kan du, om du har möjlighet, prova en kvällspromenad innan sängdags.

Det finns inga naturmedel eller liknande som har visat någon effekt vid myrkrypningar. Förutom fysisk aktivitet kan massage och avslappning ge lindring, liksom värme eller kyla på fötterna och benen. Man kan till exempel duscha fötterna i varmt eller kallt vatten, eventuellt växelvis, eller använda en värmedyna.

Om det krävs brukar läkaren skriva ut så kallade dopamin-agonister (som innehåller substansen pramipexol, ropinirol eller rotigotin), eller levodopa som du har fått. Prata med din om du vill prova något annat.

Vad kan jag göra åt myrkrypningar i benen? Hemmets Journal Neurologi ben benserazid levodopa Madopark myrkrypningar RLS

Du kan få mer information hos patientföreningen, WED-förbundet.

Denna fråga besvarades i nr 38 2015.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *