Hem > Neurologi > Yrsel > Kan medicinerna orsaka mammas yrsel?
Kan medicinerna orsaka mammas yrsel

Kan medicinerna orsaka mammas yrsel?

Min mamma, 86 år, har tagit Enalapril och Amlodipin för högt blodtryck, samt Levaxin för sköldkörteln, under mer än 20 års tid. I januari 2016 genomgick hon en kärlkrampsoperation och tar sedan dess Metoprolol, Trombyl och Atorvastatin. Vid sömnproblem tar hon Zolpidem vid behov.

Sedan ett års tid ungefär drabbas hon tillfälligt av balansproblem och yrsel, och hennes anklar är ofta rejält svullna. Hon är i övrigt väldigt pigg, fräsch och normalviktig. Hon promenerar varje dag i minst 30 minuter, ofta mer, i rask takt. Men jag oroar mig över hennes balansproblem och yrsel. Hon har ännu inte ramlat, men då hon hälsade på hos mig i somras var hon ordentligt yr och så ur balans att hon inte vågade promenera.

Jag förstår att balansproblem är vanliga när man blir äldre, men jag undrar om inte de också kan orsakas av all medicin hon tar? Är det någon av medicinerna som kan avslutas eller utbytas mot annan medicin som ger färre biverkningar?

Maude

Jag antar att hon tar Enalapril och Amlodipin för det höga blodtrycket. Men jag undrar om det fortfarande är för högt? Lågt blodtryck kan ju var anledningen till hennes balansproblem och yrsel. När mättes blodtrycket senast?

Interaktioner skulle kunna ge yrsel

Svullna anklar skulle kunna tyda på ödem, alltså ansamling av vätska runt anklarna. Det skulle kunna indikera hjärtsvikt – att hjärtat inte orkar pumpa som det ska. Men samtidigt verkar hon pigg och promenerar varje dag. Stödstrumpor skulle möjligen kunna hjälpa mot de svullna anklarna.

Det finns möjliga interaktioner mellan dessa läkemedel som skulle kunna ge yrsel. Både Enalapril, amlodipin och metoprolol sänker blodtrycket, och tre stycken kanske är lite för mycket. Även kombinationen enalapril och zolpidem, samt metoprolol och zolpidem kan orsaka yrsel genom att sänka blodtrycket.

Prata med läkaren men jag skulle nog satsa på att sätta ut amlodipin – om trycket ligger bra eller lågt.

LÄS MER: Andelen äldre med olämpliga läkemedel har halverats.

Håll dig uppdaterad om det nya corona-viruset!

Detta inlägget uppdateras dagligen med ny information och nya aktuella siffror.

15 tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Prenumerera på nyhetsbrevet så får du Fråga Apotekarens 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.