Hem > Nyheter > Apoteken ska informera om diklofenaks miljöpåverkan
diklofenaks miljöpåverkan

Apoteken ska informera om diklofenaks miljöpåverkan

Runt 1 400 av Sveriges apotek ska informera om att det smärtstillande läkemedlet diklofenak påverkar miljön. Skyltar på hyllkanterna på apoteken kommer att informera om att substansen påverkar miljön negativt och därför bör användas med eftertanke. Överenskommelsen gäller både försäljning i butik och e-handel.

Diklofenak är ett populärt smärtstillande läkemedel som idag säljs både på apotek och i övrig handel. I vissa fall är diklofenak ett bra läkemedel som hjälper mot smärta, men substansen har också en miljöpåverkan som kunderna bör vara informerade om.

– Apotekens kompetenta personal hjälper kunder varje dag att välja rätt receptfria läkemedel. Vi kan se att miljöpåverkan är viktigt för allt fler av apotekens kunder och branschen vill bidra till att minska läkemedels påverkan på miljö säger Johan Wallér, VD för Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Sverige har sedan 2015 lagstiftning på hur mycket diklofenak som får släppas ut i våra vatten. Dessa värden överskrids dock idag.

Många landsting har redan tagit bort diklofenak från sina rekommendationslistor på förskrivna läkemedel på grund av de miljöbelastande egenskaperna. Läkemedelsverket som godkänner läkemedel i Sverige vill se en regeländring så att miljöhänsyn kan tas vid godkännande även för humanläkemedel. Detta är inte möjligt i dag.

LÄS MER: Kan jag ta diklofenak med medicin för blodtrycket?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.