Hem / Nyhet / Parallellimportörer ska vara med i försäkringen

Parallellimportörer ska vara med i försäkringen

Enligt en ny överenskommelse inom branschorganisationen Sveriges Apoteksförening kommer alla anslutna till föreningen från och med nu att avstå från att ingå avtal med parallellimportörer av som inte är med i den svenska Läkemedelsförsäkringen.

Från apotekens sida har man avvaktat en eventuell statlig reglering av Läkemedelsförsäkringens omfattning, eftersom det är ett generellt regleringsproblem, som de senaste åren framför allt berört försäljning av läkemedelskopior inom ramen för generikasystemet. I samband med att den sittande Läkemedels- och apoteksutredningen gått igenom vilka läkemedel som säljs utan att omfattas av den svenska Läkemedelsförsäkringen uppmärksammades apoteksbranschen på att det funnits ett begränsat antal produkter som parallellimporterats utan att omfattas av försäkringen.

– Apoteksaktörerna har möjlighet att ställa mer långtgående krav än staten när vi förhandlar med läkemedelsbolagen. Att en del av de läkemedel som säljs i Sverige inte ingår i Läkemedelsförsäkringen har varit ett kvalitetsproblem som apoteken varit obekväma med. Det är därför vi i apoteksbranschen aktivt gör allt vad vi kan för att begränsa försäljningen av läkemedel utanför Läkemedelsförsäkringen, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

 


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *