Hem / Nyhet / APS: Sverige bör utveckla den värdebaserade prissättningen av läkemedel

APS: Sverige bör utveckla den värdebaserade prissättningen av läkemedel

I sitt remissvar till Sofia Wallströms utredning ”Läkemedels- och apoteksutredningen: Pris, tillgång och service. SOU 2012:75” anser Apotekarsocieteten att Sverige ska avstå från internationell referensprissättning (IRP) och istället utveckla den värdebaserade prissättningen (VBP).

IRP motverkar intentionerna i 2012 års forskningsproposition, som visade en vilja att stödja svensk life science. Läkemedelsfrågornas hantering inom social- respektive utbildningsdepartementen behöver koordineras! Det skriver Apotekarsocieteten i sitt remissvar till delbetänkandet av Läkemedels- och apoteksutredningen: Pris, tillgång och service. SOU 2012:75.

– Det är viktigt att alla beslut kring läkemedel/Life Science hålls ihop. Nationella läkemedelsstrategin pratar om jämlik vård, forskningspropositionen om att satsning på forskning inom Life Science är en förutsättning för att vi även i framtiden ska ha en bra vård i Sverige. Då kan inte en tredje utredning slå undan detta genom att införa IRP, säger Apotekarsocietetens vd Andreas Furängen.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes