Hem / Nyhet / Begränsad användning av cilostazol rekommenderas

Begränsad användning av cilostazol rekommenderas

Det europeiska Läkemedelsverket EMA rekommenderar att användningen av som innehåller cilostazol bör begränsas. Cilostazol, som ingår i läkemedlet Pletal, används vid behandling av claudicatio intermittens (fönstertittarsjuka).

Därför inleds nu en granskning av cilostazols nytta och risker, efter rapporter om allvarliga misstänkta , framför allt hjärtbiverkningar och allvarliga blödningar. Under tiden rekommenderas följande till hälso- och sjukvårdspersonal:

  • Pletal bör endast användas vid claudicatio intermittens när inte enbart livsstilsförändringar (inklusive rökavvänjning och träningsprogram) har gett tillräcklig effekt.
  • Behandling bör endast påbörjas av med erfarenhet av claudicatio intermittens, och behandlingen bör utvärderas efter tre månader. Behandlingen bör avbrytas om den inte visat klinisk effekt.
  • Pletal bör inte ges till patienter som har instabil angina eller som har haft hjärtinfarkt eller en koronar intervention (PCI) inom de senaste sex månaderna, och inte till de som haft allvarlig takyarytmi.
  • Pletal bör inte ges till patienter som även behandlas med både acetylsalicylsyra och klopidogrel, eller någon annan kombination av två eller flera ytterligare trombocythämmande eller antikoagulerande läkemedel.
  • Det finns risk för med cilostazol. Dosen ska reduceras till patienter som även använder läkemedel som är starka hämmare av CYP3A4 eller CYP2C19.

Mer info hos Läkemedelsverket.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *