Hem / Nyhet / Blodprov räcker inte för att ställa diagnos Alzheimers sjukdom

Blodprov räcker inte för att ställa diagnos Alzheimers sjukdom

Alzheimers sjukdom diagnostiserar man ibland med hjälp av ett ryggvätskeprov. Forskare har länge försökt hitta enklare metoder för att ställa diagnos. Stort hopp har satts till blodprover. En ny rapport från SBU (Statens beredning för medicins utvärdering) visar dock att blodprov inte kan användas för att ställa diagnos.

För att avslöja eventuella sjukdomar kan man mäta vissa ämnen i blodet, så kallade diagnostiska biomarkörer. De som SBU har granskat gäller fyra sådana substanser. Bara en av dessa markörer ger utslag för Alzheimers sjukdom, och än så länge är studierna av den markören för få. Blodprov är därför en metod som inte kan användas ännu, konstaterar SBU.

Det behövs mer forskning om den enskilda biomarkören som ger utslag. Det behövs även fler studier för att identifiera andra möjliga biomarkörer i blod.

Tester för att hitta Alzheimers sjukdom tidigt kommer att bli mycket viktiga om vi i framtiden får som kan bromsa sjukdomsprocessen vid olika typer av demens. Sådana tester skulle kunna ingå i den utredning som behövs för att fastställa diagnosen. Idag ställs diagnosen Alzheimer först när patienten börjar visa tecken på demens, det vill säga i ett senare skede.

Läs mer på SBU:s webbplats


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes