fbpx
Hem > Nyheter > Digital artrosbehandling kan minska behov av operation
artrosbehandling

Digital artrosbehandling kan minska behov av operation

Sex veckors digital artrosbehandling kan räcka för att få många att ompröva sitt önskemål om en protesoperation. Det digitala stödet kan hjälpa till med handledd träning, utbildning och viktkontroll.

Varje år opererar närmare 15 000 personer in en protes på grund av artrosbesvär i höft och knä. En svensk studie visar nu att så många som runt en tredjedel av dessa operationer skulle kunna undvikas, genom användning av ett digitalt behandlingsprogram.

Professor Leif Dahlberg, Lunds universitet
Professor Leif Dahlberg, Lunds universitet

I en nyligen genomförd studie gick 458 personer med knä- eller höftartros igenom ett digitalt artrosprogram i sex veckor. Av dem hade 104 personer så pass allvarliga symtom att de ville bli opererade. Efter sex veckor med det digitala behandlingsprogrammet ville en tredjedel av dessa inte längre genomgå operation. Personerna hade mindre smärta, kunde gå bättre och upplevde en ökad livskvalitet.

– Den här studien visar att genom att få bra och strukturerad information, enligt Socialstyrelsens riktlinjer, blir patienter medvetna om alternativ till operation. Den visar också att endast sex veckors behandling räcker för att ge ett resultat som får många patienter att ompröva sitt önskemål att genomgå operation, säger Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Lunds universitet och en av dem som varit med och utvecklat det studerade behandlingsstödet.

Några upplevde mer smärta trots behandling

Men det fanns också deltagare i studien som inte blev hjälpta. Bland dem som före studien inte ville opereras var det 6 procent, 21 personer, som efter studien i stället kunde tänka sig operation. För dessa var det samma anledningar som påverkade beslutet fast omvänt: trots behandlingen upplevde de mer smärta, sämre rörlighet och sämre livskvalitet.

Det digitala behandlingsverktyget som studerades hjälper till med handledd träning, utbildning och vid behov viktkontroll. Hur länge effekten, det vill säga viljan att avstå från operation, sitter kvar är inte studerad vid just den här metoden. Andra studier från bland annat Danmark visar emellertid att bland personer som skulle få protes men i stället lottades till ickekirurgisk behandling, valde hälften att avstå operation i fem år.

– För samhället blir det billigare, och för patienterna innebär det mindre risk för komplikationer att avstå en operation, säger Leif Dahlberg.

Den vetenskapliga artikeln är publicerad i tidskriften Arthritis Care & Research den 9 oktober 2018.

Resultaten ligger bland annat till grund för appen Joint Academy.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt behandling vid artros

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.