Hem / läkemedelsinformation / EMA ska granska p-piller

EMA ska granska p-piller

Frankrike har bett det europeiska läkemedelsverket EMA att granska tredje och fjärde generationens kombinerade p-piller, men anledning av att ett 30-tal kvinnor har lämnat in stämningar på grund av blodproppar de fått av medlen.

Granskning syftar till att avgöra om det finns behov av att begränsa användningen av dessa till kvinnor som inte kan ta andra kombinerade p-piller.

Sedan tidigare är det välkänt och studerat att kombinerade p-piller innebär en mycket sällsynt risk för venös tromboembolism (VTE). Den absoluta risken är mycket liten (mellan 20 och 40 fall per 100 000 kvinnor under ett års användning), och risken skiljer sig mellan olika generationer av kombinerade preventivmedel. Det finns en ökad risk för tredje och fjärde generationens preventivmedel jämfört med första och andra generationens preventivmedel.

EMA:s säkerhetskommitté, Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), kommer därför att se över i tredje och fjärde generationens kombinerade p-piller för att yttra sig om den tillgängliga produktinformationen ger bästa möjliga information till patienter och för att fatta lämpliga vårdbeslut.

Mer information om granskningen kommer efter PRAC:s möte den 4-7 februari 2013.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *