Hem > Apotek > Färre nya apotek – mer e-handel istället
e-handel

Färre nya apotek – mer e-handel istället

Sveriges kraftiga ökning av nya apotek har bromsat upp. Samtidigt växer apotekens e-handel, där samtliga apotekskedjor bedriver e-handel. E-handeln av receptförskrivna läkemedel växte med 40 procent i antal förpackningar och 20 procent i försäljningsvärde under förra året.

Det framgår av en rapport från TLV om apoteksmarknadens utveckling i Sverige.

– Vi ser en tydlig marknadsförändring, branschen investerar i e-handel och är återhållsamma med att öppna nya apotek, säger Pontus Johansson, enhetschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Enligt en kartläggning som TLV gjort i samarbete med apoteksmarknadens aktörer täcker apotekens e-handel 98 procent av alla postnummer i Sverige. I 92 procent av postnummerområdena tillhandahålls receptförskrivna läkemedel av minst två e-handelsaktörer. I genomsnitt har handeln via nätet sju procent av marknaden för receptförskrivna läkemedel. Kommuner med lägre apotekstäthet tenderar att ha en högre andel e-handel. Landsbygds- och pendlingskommuner har också en högre andel e-handel än större städer.

FAKTA

  • Sedan 2010 har Sverige haft en nettoökning av 478 apotek.
  • I maj 2018 fanns det 1 407 apotek i Sverige, vilket var några färre än i december 2017.
  • TLV är den myndighet som bestämmer hur hög ersättning som apoteken ska få för att expediera receptbelagda läkemedel, den så kallade handelsmarginalen. Apoteken får nästan fem miljarder kronor i ersättning. Resterande del av apotekens intjäning kommer bland annat från handelsvaror, receptfria läkemedel och läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet.

Källa: TLV

LÄS MER: Kan jag återlämna läkemedel och få tillbaka pengarna?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.