Hem / Nyhet / Gemensam satsning för nytt tbc-läkemedel

Gemensam satsning för nytt tbc-läkemedel

Tbc orsakar 1,4 miljoner dödsfall varje år. Sjukdomen är den främsta infektionsbaserade dödsorsaken för människor drabbade av hiv/aids. Den ökande förekomsten av antibiotikaresistent tbc och avsaknaden av nya utgör stora utmaningar för att komma till rätta med detta allvarliga folkhälsoproblem.

Därför satsar Astrazeneca tillsammans med Case Western Reserve Universitys medicinska fakultet och amerikanska National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) på en ny läkemedelssubstans för patienter med tuberkulos (tbc), inklusive patienter infekterade med både tuberkulos och hiv. Man har rekryterat den första patienten till en klinisk fas IIa-studie för att fastställa tidig bakteriedödande aktivitet hos läkemedelssubstansen AZD5847.

Studien sponsras av National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), en del av US National Institutes of Health, och genomförs i Kapstaden i Sydafrika av den NIAID-stödda tuberkulosforskningsenheten vid den medicinska fakulteten på Case Western Reserve University i Cleveland, Ohio, USA.

 


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes