Hem / Nyhet / Granskning av kortverkande beta-agonister

Granskning av kortverkande beta-agonister

Den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) har påbörjat en granskning av kortverkande beta-agonister för att bedöma deras säkerhet och effektivitet när de används för att förhindra förtidig förlossning.

Kortverkande beta-agonister används allmänt i Europa för behandling av astma. I flera europeiska länder är vissa kortverkande beta-agonister också godkända för att hämma sammandragningar vid för tidigt värkarbete, eftersom de slappnar av musklerna i livmodern. När läkemedlen används för detta ändamål ges de vanligtvis i form av injektioner, som tabletter eller som stolpiller. Man använder då också högre doser än vid astmabehandling.

På grund av de högre doserna finns en känd risk för som påverkar hjärta och blodkärl. Med dessa när de används för att förhindra förtidig förlossning. Informationen till förskrivare innehåller säkerhetsvarningar och läkemedlen får inte användas till patienter som har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Dessutom finns det osäkerhet om effektiviteten vid långvarig användning av dessa läkemedel (mer än 48 timmar) för att förhindra förtidig förlossning.

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, kommer nu att utvärdera nytta-risk-förhållandet för kortverkande beta-agonister när dessa läkemedel används för att förebygga förtidig förlossning hos gravida kvinnor.

Källa: Läkemedelsverket


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes