Hem / Demens / Gurkmeja och kokos hjälper inte mot demens
Gurkmeja och kokos

Gurkmeja och kokos hjälper inte mot demens

Det är bra att SVT granskar hälsokostbutikerna, deras metoder och deras säljare. Expressens Anna Bäsén har också gjort det tidigare.

Även om butikernas företrädare säger att de bara vill hjälpa till så får man inte göra det genom att luras. Som anställd i en hälsokostbutik, eller som ägare till en sådan, är man skyldig att känna till vilka lagar och regler som gäller inom området. Och att då stå och säga att det hjälper mot både demens och Alzheimers sjukdom, och sen hänvisa till yttrandefrihet, gör ju att man blir mörkrädd.

Så här skriver SVT på sin webb:

Gurkmeja, kokosolja och andra hjälper mot Alzheimers. Det påstår en rad hälsokostbutiker som SVT Nyheter besökt med dold kamera. Påståendena bryter mot lagen.

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en normal hälsokostbutik hjälper mot en svår sjukdom som Alzheimers.

Ändå är det just det som sker i hälften av de 30 butiker som SVT Nyheter besökt med dold kamera. Reportern berättar en påhittad historia om att hennes mormor börjat glömma saker, och när butikerna tipsar om olika preparat så frågar hon om de också hjälper mot Alzheimers.

Hälften av butikerna svarar då att något eller några av preparaten skulle hjälpa mot Alzheimers.

Se inslaget här på SVT.

 


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes