Hem / Nyhet / Herceptin på väg som subkutan injektion
Herceptin

Herceptin på väg som subkutan injektion

Många nya är avancerade kemiska molkyler, t ex antikroppar, ofta stora till storleken och måste därför ges som infusion – dropp.

Nu meddelar läkemedelsföretaget Roche att deras antikropp Herceptin (trastuzumab), som används för att behandla en speciell typ av aggressiv bröstcancer (HER2-positiv), kan vara på väg att göras tillgänglig i form av subkutan injektion istället. Då skulle patienten i princip kunna sköta sin medicinering i hemmet eller på den lokala vårdcentralen var tredje vecka, istället för att behöva åka in till sjukhuset, bli uppkopplad och ligga i sängen i en timme.

Subkutan injektion innebär en spruta som sticks in i där läkemedlet injiceras under de översta hudlagren, där det sen sprids vidare med blodet ut i kroppen.

De medicinska studierna går nu in i fas III, det sista steget före ett godkännande. Trots det kan det ta mellan ett och tre år innan den nya beredningsformen blir godkänd. Det kan också bli så att studierna inte faller ut positivt. Då kan Roche välja att dra tillbaka ansökan om godkännande, eller att myndigheterna väljer att inte godkänna den nya beredningformen.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes