Hem > Allergi > Indragning av adrenalinpennor
adrenalinpennor

Indragning av adrenalinpennor

Läkemedelsverket meddelar att företaget Meda nu väljer att dra in ytterligare en sats med adrenalinpennor som kanske inte fungerar som de ska. Indragningen omfattar tre satser EpiPen Jr 150 mikrogram och två satser EpiPen 300 mikrogram.

Läkemedelsverket har tidigare meddelat att en tillverkningssats av EpiPen adrenalinpennor, med batchnummer (LOT) 5FA665P har dragits in av Meda AB den 16 mars 2017 efter två reklamationer. Företaget bedömer fortfarande att risken är mycket liten att EpiPen/EpiPen Jr inte fungerar, då inga nya reklamationer av felaktiga EpiPen adrenalinpennor har rapporterats och indragningen är baserad på endast två rapporterade fall i världen.

Fler adrenalinpennor dras in

Som en försiktighetsåtgärd utökas nu alltså indragningen med ytterligare fem tillverkningssatser av EpiPen adrenalinpennor eftersom företaget inte kan utesluta att det finns risk för att vissa pennor inte fungerar, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser.

Alla förpackningar från de aktuella tillverkningssatserna ska lämnas till valfritt apotek för gratis mot ny EpiPen/Epipen Jr.

Indragning av adrenalinpennor Allergi Nyhet adrenalin allergi anafylaxi EpiPen Meda

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats.

EpiPen adrenalinpenna används för injektion i en (intramuskulärt) vid akutsituation, t ex allvarliga allergiska reaktioner (anafylaxi) orsakade av allergener i t.ex. födoämnen, , insektsstick eller bett. Samt allvarliga reaktioner som har utlösts av fysisk ansträngning eller av okända orsaker.

Symtom på en svår allergisk (anafylaktisk) reaktion är hudklåda, upphöjda utslag (som nässelutslag), rodnad, svullnad av läppar, hals, tunga, och , väsande andning, heshet, illamående, kräkningar, magkramper och i vissa fall medvetslöshet.

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.