Hem / Nyhet / Läkarförbundet efterlyser längre hållbarhet på läkemedel

Läkarförbundet efterlyser längre hållbarhet på läkemedel

I en debattartikel i Läkartidningen kritiserar Läkarförbundets ordförande Marie Wedin de korta hållbarhetstiderna på . Hon menar att det är ekonomiska slöseriet att elda upp fullt effektiva läkemedel bara för att de har passerat en hållbarhetstid på två eller fem år.

Uppskattningsvis fem till tio procent av alla läkemedel kasseras. Patienter, anhöriga och vårdpersonal uppmanas lämna överblivna läkemedel till apoteken för destruktion. Att datumet för hållbarhet gått ut är en vanlig anledning. Ett annat skäl är att namnen efter utbyte förvillar då det inte stämmer med läkemedelslistor.

Amerikanska forskare presenterade nyligen en rapport där man analyserat gamla läkemedel från ett apotekslager i USA. Trots att utgångsdatum hade passerats med 28 till 40 år var 90 procent av angiven styrka bibehållen.

Enligt en färsk utredning från Läkemedelsverket beräknas den totala mängden läkemedel som kasserats under år 2011 i Sverige uppgå till 1?500 ton. Allmänhetens kassation uppskattats till drygt 1?000 ton till ett värde av cirka 1,5 miljarder kronor. Ytterligare 400 ton har kasserats av , partihandeln och slutenvård/sjukhusvård.

Marie Wedin avslutar debattartikeln med att ”Sverige bör bli världsledande på maximal hållbarhet av läkemedel.”


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *