Hem / Biverkning / Läkemedelsverket: Viktigt att rapportera biverkningar
biverkningar

Läkemedelsverket: Viktigt att rapportera biverkningar

Det rapporterades fler till Läkemedelsverket 2016 jämfört med 2015. De vanligaste biverkningsrapporterna gällde blodförtunnande (warfarin, apixaban och rivaroxaban) och avser till stor del blödningar. Därefter kom där den mest rapporterade allvarliga biverkningen var intoxikation/förgiftning.

– Det är positivt att vi ser att misstänkta biverkningar rapporteras till Läkemedelsverket för utredning i ökande grad. Samtidigt vet vi att det finns en stor underrapportering. Det är särskilt viktigt att rapportera in allvarliga eller okända misstänkta biverkningar, säger Kerstin Jansson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Under 2016 tog Läkemedelsverket emot 8 465 biverkningsrapporter. Av dessa kom 75 procent från den svenska hälso- och sjukvården och resterande från patienter/konsumenter.

De läkemedelssubstanser som förekom i flest antal biverkningsrapporter från hälso- och sjukvården under 2016 var , apixaban och rivaroxaban och avser till stor del blödningar. Därefter kommer paracetamol där den mest rapporterade allvarliga biverkningen var intoxikation/förgiftning.

Hjälp Läkemedelsverket – rapportera misstänkta biverkningsfall:

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats.

 


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes